ЗАШТИТИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ НА ВРЕМЕ – ВАКЦИНИШИТЕ ИХ

ВАКЦИНАЦИЈА ШТИТИ ДЕЦУ ОД ОПАСНИХ ДЕЧЈИХ БОЛЕСТИ

Невакцинисано дете лако може да оболи од туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе, малих богиња, заушака, рубеле, хепатитиса Б и болести које изазива хемофилус инфлуенце тип Б Хиб).

Све ове болести могу да угрозе раст и развој детета, или да доведу до инвалидитета и смрти, а могу се спречити једноставном и ефикасном методом – вакцинацијом.

Вакцине делују на тај начин што повећавају дететову способност одбране од ових болести. Она му помажу да развије антитела против њихових узрочника.

Вакцинисано дете се лако избори са наведеним болестима. Ако се пак дете, пре него што је имунизовано, разболи од неке болести која се може спречити имунизацијом, за имунизацију је тада већ касно.

Одбрамбена способност одојчета се стиче и дојењем, помоћу антитета која се путем мајчиног млека преносе на дете и на тај начин га штите у првим месецима живота.

Вакцине се дају ињекцијом или у виду капи. Неке вакцине је потребно дати само једном, а неке више пута. Важно је да дете прими све дозе вакцина у складу са Календаром вакцинације. У противном већ примљене вакцине могу остати без дејства.

ДЕТЕ ВАКЦИНИШИТЕ НА ВРЕМЕ

Вакцинација се изводи по одређеном реду :

  • Већ у породилишту здрава беба прима две вакцине, против туберкулозе (БЦГ) и прву дозу против хепатитиса Б.
  • Другу дозу против хепатитиса Б дете прима након месец дана.
  • Против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе и Хиб са навршена два месеца живота. То је прва доза ових вакцина. Друга доза истих вакцина је четири или шест недеља након прве дозе и зависи од типа вакцина. Трећа доза се прима након истог размака после друге и тек са њом деца постају потпуно заштићена против ових болести.
  • У шестом месецу живота дете прима трећу, последњу дозу вакцине против хепатитиса Б, тј. шест месеци од прве дозе.
  • Против малих богиња, заушака и рубеле имунизација се спроводи са навршених 12 месеци живота.
  • Временом заштита од ових болести постепено слаби, па је неопходно ревакцинисати дете по тачно утврђеном календару у другој, седмој и четрнаестој години живота.

РЕАКЦИЈА ДЕТЕТА НА ВАКЦИНАЦИЈУ

Након примљене вакцине могуће су благе узгредне појаве: оток и бол на месту убода, плач, благо повишена температура, узнемиреност, осип по кожи. Све ово је безазлена појава и лекове, у принципу, не треба примењивати. Детету треба давати доста течности, а дојење је нарочито корисно.

У случају тежих реакција од описаних или ако наведене реакције трају дуже од три дана, дете треба одвести његовом изабраном педијатру.

И БОЛЕСНО ДЕТЕ СЕ МОЖЕ ВАКЦИНИСАТИ

Дете може да прими вакцину иако има благо повишену температуру (до 38,5 степени С), прехладу, кашље, кија, има пролив, екцем по кожи, користи антибиотик, болује од хроничних болести плућа, срца, бубрега. Такође, вакцину треба да прими и дете које је имало малу тежину на рођењу или је рођено пре времена, дете са физиолошком жутицом на рођењу, као идете које је имало бол, црвенило или оток на месту давања предходне вакцине.

Поједина стања повећавају ризик од заразних болести и имунизација такве деце је приоритет. Та стања укључују астму, цистичну фиброзу, целијакију, хронична обољења плућа, урођене срчане мане, стабилна неуролошка стања, неухрањеност, недоношчад и бебе са малом телесном масом.

УВЕК СЕ ЈАВИТЕ НА ЗАКАЗАНИ ТЕРМИН ЗА ВАКЦИНАЦИЈУ

Обавеза родитеља је да дете редовно доводи на вакцинацију. Увек питајте вашег педијатра када следећи пут треба да доведете дете на вакцинацију. Упамтите тај датум и придржавајте се свих упутстава које вам даје ваш изабрани педијатар.

Здравствена служба обезбеђује делотворне вакцине и безбедне шприцеве и игле. На тај начин родитељи и здравствени радници заједно на најбољи начин штите право детета на здравље и обезбеђују му здрав почетак живота.

ЗА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ У ВЕЗИ ВАКЦИНАЦИЈА ПИТАЈТЕ ВАШЕГ ИЗАБРАНОГ ПЕДИЈАТРА !

ПОДАТКЕ О ВАКЦИНАЛНОМ СТАТУСУ ВАШЕГ ДЕТЕТА МОЖЕТЕ ДОБИТИ НА ТЕЛЕФОНЕ :

503-657 ПРЕДШКОЛСКА ДЕЦА

503-571 ШКОЛСКА ДЕЦА

НАША АДРЕСА ЈЕ : ул. ВОЈВОДЕ ТАНКОСИЋА 15

НАША ИНТЕРНЕТ АДРЕСА ЈЕ :info@domzdravljanis.co.rs

ДОБРО ДОШЛИ, МИ ВАС ОЧЕКУЈЕМО !