Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Правилни подоји детета

Ако је могуће, у просторији у којој дојите треба да буде што пријатнија атмосфера, угодна температура, просторија треба да буде благо осветљена и проветрана.

И мајка и дете током подоја треба да су смирени и опуштени. Мајка траба да заузме удобан положај, било седећи или лежећи.

Дете ослоните на вашу подлактицу тако да потиљком не буде ослоњено на прегиб вашег лакта. Глава детета траба да буде лако забачена уназад и да дете лицем буде окренуто према дојци. Дете треба, када добро отвори уста, припојити на дојку тако да обухвати и велики део тамног колута око брадавице, ареолу.

Правилан положај детета и правилан начин - техника сисања олакашава храњење, обезбедјује доток млека и спречава појаву болних и напрслих брадавица и набреклост дојки.

Дете не треба пустити да спава на дојци, нити га насилно одвајати од ње.

Детету не треба даваци вештачке брадавице, лаже или цуцле.

Осим мајчиног млека и витамина Д, до шестог месеца вашем детету не треба никаква додатна течност или храна.

Давање неке друге врсте хране или пића детету пре навршеног шестог месеца повлачи ризик од добијања пролива и других болести.

Најбољи знаци да правилно дојите своје дете су мокрење 6 - 8 пута дневно и столица златно жуте боје.

Количина посисаног млека се мења од подоја до подоја, тако да дневно напредовање бебе није равномерно и једнако сваког дана!

Просечно напредовање бебе у тежини је 140 до 180 грама недељно, односно 450 до 700 грама месечно.

Док дојите дете можете узимати све врсте хране али умерено. Није потребно избацивати поједине намирнице само зато јер дојите. Никаква додатна количина хране за време дојења није потребна.

Жена која доји не сме да пије алкохол, да пуши, нити да узима лекове без савета лекара. Алкохол и лекови се луче преко млека и могу да штете вашој беби. Пушење спречава нормално лучење млека.

Ако посумњате да немате довољно млека или желите да уведете неку другу врсту хране у исхрану вашег детета, сем вашег млека, посаветујте се са патронажном сестром или лекаром!