Да ли сте задовољни услугама у објектима наше установе?

Савети мајкама о дојењу

За успешно стварање довољне количине млека најважнија је упорност да би се успоставило успешно стварање млека, а прве седмице су пресудне! Важно је да се дете стави на дојку у правих пола сата после порођаја, а у првим недељама што чешће (10 - 12 пута дневно) и на сваки дететов захтев.

Прво млеко - колострум (млеко жуте боје) је изузетно хранљиво и од посебног је значаја за дојенче због високог садржаја протеина и витамина као и због својих анитиинфективних својства.

Будите заједно са својом бебом 24 сата дневно. Тражите од медицинског особља у породилишту да бебу сместе у исту просторију са вама.

Близак контакт мајке и детета, непосредно по породјају и учестало сисање су најбољи стимуланси за излучивање млека.

Подршка целе породице ће појачати мајчино самопоуздање и истрајност на путу ка успешном дојењу.

Крајем треће седмице успоставља се правилан ритам дојења, а крајем 4. до 6. седмице дете обично престаје да тражи касни ноћни подој, а број подоја се смањи на 6 до 8 пута дневно.

Подој обично траје око 20 минута на једној дојци, али дете траба пустити да само одреди колико ће сисати.

Детету при сваком подоју траба понудити обе дојке. У првом месецу дојити дете из обе дојке, а у каснијим месецима можете користити једну дојку за један подој.

Пре сваког подоја дојке треба опрати топлом водом без сапуна, а после подоја поново опрати, добро посушити благим тапкањем чистим пешкиром или сушењем на топлом ваздуху или сунцу.

Болне и испуцале брадавице (рагаде) нису разлог за прекидање дојења. Када се јаве, проверите да ли су положај и начин - техника сисања детета правилни. Редовно празните дојке и не дозволите да дође до застоја млека.

Напрслине на брадавицама (рагаде) и друга оштећења брадавица најлакше је спречити правилном техником дојења и хигијеном. После прања и сушења, брадавице намазати капима вашег млека и осушити.

Не препоручује се употреба крема и масти за негу брадавица.

Застој млека у дојкама, ако се недовољно празне, може да вам створи осећај напетости, набреклост и црвенило дојки, чак и бол и повишену температуру. Да бисте то спречили, потребно је што чешће стављати дете на дојку, а после сваког подоја измлазањем млека испразнити дојке. Топле и суве облоге и удобно прслуче ће вам, такође олакшати тегобе.

Мекоћа дојки и одсуство осећаја пуноће у њима не значе да немате довољно млека.